architecture

NEUT(Suginami ward Tokyo)

 

The ophthalmologist couple purchased this narrow, but deep, parcel of land in a quiet neighborhood to build a house where they could enjoy their hobby of listening to the music. On the basement level, the courtyard and double-pane glazing provide sound-buffer for this RC-structure studio which is insulated on the exterior. Natural light enters the studio through the courtyard and makes the space exceptionally inhabitable as a basement.

The balcony extends from the building and acts as the canopy over the garage with pilotis and entrance. The horizontal wooden slats are used as balcony balustrade to block the view from the street while allowing the air to breeze through. The randomly sized wooden pieces give the facade distinctive appearance. The ground floor contains private rooms such as master bedroom and children's bedrooms. The second floor, on the other hand, is intended as family room. The generously-sized gabled-roof space has two courtyards which accentuate the floor plan with their curves. Through the clerestory windows, the outside scenery and natural light enter the space.

The wet area is separated from the living room by the tiled wall with its upper part glazed. The same wooden panel of the living room ceiling is used in the wet area to create the appearance of a continuous space. When viewed from inside, the horizontal wooden louver also accentuates the interior space while securing the privacy. By using only the simple finishing material on the interior, the space has the austere and coordinated feel. Furthermore, the combination of concrete and wood, as well as the gabled roof motif add warmth to the room's ambience. This design technique allows the occupants to forget that they are in a dense residential district. It is one of the most popular solutions in the urban setting.

DATA

Location Suginami ward Tokyo
Completion 2012.12
Lot area 122.26㎡
Building area 61.12㎡
B1F floor area 36.94㎡
1F floor area 55.87㎡
2F floor area 61.12㎡
Total floor area 153.93㎡
Structure RC
Scale B1F+2F
Typology Private housing
Family structure A couple+2 child
Structure engineers Masaki Structure
  Kenta Masaki
Facility engineers Shimada Architects
  Zenei Shimada
Construction Maekawa Construction
Photographer Masao Nishikawa